• TrendyPet Állateledel, Kutya, Macska eledel és felszerelés
  • Tel: +36 30 500 24 94

A kullancs eltávolítása a kutyából

A kullancsok komoly és sokszor veszélyes problémát jelentenek, különösen a zöldövezetben élők számára. Az a kutyus, amelyik sok időt tölt kint a szabadban, folyamatosan ki van téve a kullancstámadás veszélyének. A kullancscsípés jó esetben szinte teljesen ártalmatlan, de a fertőzött kullancs nagyon veszélyes, mert komoly betegségek, például Lyme-kór hordozója lehet.

 

A kullancs eltávolításának lépései

A kullancs kiszedésének leghatékonyabb módja, ha csipesszel, főleg speciálisan ilyen célra kialakított eszközzel (kullancscsipesz) húzzuk ki a parazitát a kutyából.

Lássuk a műveletet lépésről lépésre!

1. Ragadd meg a kullancsot a csipesszel azon a ponton, ahol a kullancs feje a bőrbe fúródott! Ez lehetővé teszi, hogy a kullancsot a fejénél fogva távolítsd el a kutyusból. Ha a kullancsot nem azon a ponton ragadod meg, ahol a feje eltűnik a bőrben, hanem a testénél fogva, a feje valószínűleg bele fog szakadni a bőrbe. Továbbá ha így teszel, az azzal a kockázattal is jár, hogy összepréseled a kullancs testét, így a nyála bekerül a kutya testébe, ezáltal pedig nő annak a veszélye, hogy kutyád megfertőződik a kullancs által terjesztett betegségek valamelyikével.

2. Miután a megfelelő helyen megragadtad a kullancsot, gyengéden, de határozott mozdulattal, egyenesen húzd ki a kutya bőréből! Ne tekergesd, forgasd vagy rángasd!

3. Fertőtlenítsd a kullancscsípés helyét! Vizsgáld meg közelről, hogy nem maradt-e a bőrben a kullancs egy darabja! Ha úgy gondolod, hogy a körültekintő kullancseltávolítás ellenére a kullancs feje mégiscsak bent maradt a bőr alatt, konzultálj állatorvossal!

4. Semmisítsd meg a kullancsot! Ennek legjobb módja, ha alkoholba teszed.

Felejtsd el az őrségi módszert!

Ne dőlj be a „népi bölcsességeknek”! Mostanában terjed az Interneten az az őrségi módszernek nevezett legenda, hogy ha a gyufa fejét odatartod a kullancshoz, akkor az magától kimászik, mert „szereti a foszfor illatát”. Erről elég annyit mondani, hogy a manapság gyártott gyufaszálak fejében már rég nincs is foszfor! Az égő gyufa odatartása a bőrhöz, a vazelinnel vagy alkohollal való bedörzsölés mind-mind butaság, és véletlenül se próbáld ki, mert használni nem használnak, viszont komoly bajt okozhatsz, ha ilyen módszerekkel próbálkozol!